Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram

Aanleiding

Iedereen is in zekere mate psychosegevoelig

Prof. dr. Jim van Os stelt dat 100% van de mensen gevoelig is voor psychotische verschijnselen en dat één op de vier personen hier gedurende zijn leven, in meer of mindere mate, last van gaat krijgen. Dit betekent dat er in Nederland jaarlijks gemiddeld 3.000 mensen getroffen worden door een eerste psychose, vaak op jongvolwassen leeftijd. Voor België gelden nagenoeg dezelfde cijfers.

Goede informatie voor patiënt en omgeving  

Het zoeken naar hulp door jongeren met een verhoogde mate van psychosegevoeligheid kan verbeterd worden door acties die erop gericht zijn de feitelijke informatie over de psychische aandoening te verbeteren. Passende informatievoorziening dient zich niet uitsluitend te richten op de jonge patiënt, maar juist ook op hun omgeving. Het is van groot belang dat men niet met een bevooroordeelde blik naar psychosegevoelige mensen kijkt. Of intuïtief meteen afstand neemt als gevolg van onwetendheid, onterechte angst of het gevoel van ongemakkelijkheid met de situatie. 

Sociaal vangnet

Juist voor de vroege psychose patiënt, die één of twee een keer een psychotische ervaring heeft gehad, is een sociaal vangnet waarin ervaringen besproken en gedeeld kunnen worden, cruciaal. Aangezien een eerste psychose zich vaak aandient tussen de leeftijd van 16 en 35 jaar, een cruciale levensfase waarin veel verandert, is het van groot belang dat de patiënt beroep kan doen op zijn/haar sociale omgeving, bestaande uit familie, vrienden, klasgenoten en/of collega’s. De omgeving speelt een belangrijke rol in het bieden van ondersteuning, hen te blijven motiveren en helpen waar mogelijk. Voor deze groep jongeren is er een wereld te winnen als hun omgeving deelname aan het gewone leven en een gezonde levensstijl blijft stimuleren. 

Vooroordeel? Oordeel!

Met de ‘Doe Eens Goed Gek’ campagne hoopt initiatiefnemer Janssen-Cilag B.V./NV de grote onwetendheid rondom psychosen weg te nemen en tevens een tegenhanger te bieden aan de veelal negatieve vooroordelen. Een betere beeldvorming draagt bij aan een positiever beeld over jongeren met een verhoogde mate van psychosegevoeligheid en kan zodoende het bestaande (zelf-)stigma doen verminderen.

Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. - EM-09785 - 25-apr-2019 en © Janssen-Cilag NV - EM-09785 - 25-apr 2019 vu/er Vincent Seynhaeve, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2019