Doe eens goed gek
Facebook Twitter Instagram
< Overzicht van de interviews

JERRY EN DE LIEFDE

Liefde is de brandstof voor geestelijke gezondheid.”

Binnen de psychiatrie wordt weleens gezegd dat een stabiel leven om de drie W’s draait: Woning, Werk en Wederhelft. Toen ik 25 was werkte ik bij een bank, bezat ik een koophuis, en dus was aan meer dan de helft van die voorwaarden voldaan. Toen ik in die periode ook nog een mooie vriendin ontmoette, was het verhaal helemaal compleet. We kregen een relatie en er brak een goede tijd aan. Echter, in die tijd blowde nog wel erg veel. Dat was iets waar mijn vriendin wel problemen mee had, maar ze waren op dat moment nog hanteerbaar. Helaas ging ging ik door het blowen steeds moeilijker functioneren op werk en verwaarloosde mijn huis. Zodoende gingen werk en wonen achteruit en was zij, die laatste W, de enige die ik nog had in mijn leven. Op dat moment was zij letterlijk mijn brug naar de buitenwereld. Ze kwam bij me langs, ontdeed mijn koelkast van producten die over datum waren, streelde me over mijn wang en zei dat ik beter voor mezelf moest zorgen. Uiteindelijk ging het niet langer en verliet ze me. Een week later lag ik in het ziekenhuis met een psychose. Daaruit trek ik de conclusie dat liefde de brandstof is voor geestelijke gezondheid; als je de liefde kwijtraakt, dan loop je ook het gevaar dat je je geestelijke gezondheid verliest.

Ik heb heel veel moeite gehad met het feit dat deze liefde over gegaan was, en besloot er een boek over te gaan schrijven om mijn verdriet op deze manier te kunnen verwerken. Zeven jaar na de breuk heb ik haar weer gezien. Ik had haar gemaild om te vertellen over mijn boek, met de vraag of ze het wilde lezen. Dat leek haar te heftig, maar ze wilde wel koffiedrinken. Zeven jaar lang heb ik veel moeite gehad met deze breuk, maar na deze kop koffie voelde alles meteen beter. Door het bespreken van onze periode samen veranderde iedere negatieve herinnering in een positieve herinnering. Eindelijk kon ik haar begrijpen.

Sindsdien zijn veel dingen op een positieve manier veranderd. Want juist door met haar te praten heelde dat stuk van mij dat door onze breuk beschadigd was geraakt. Ook daarom geloof ik weer in de liefde, een belangrijke ontwikkeling in mijn herstelproces als je het met mij vraagt. Je hebt namelijk ook liefde nodig om in contact te staan met de wereld. En dat contact wil ik nooit meer verliezen.Deze website is bedoeld voor bezoekers uit Nederland en België.
© Janssen-Cilag B.V. en © Janssen-Cilag NV 2015 - PHNL/PSY/1014/0004
Deze site wordt onderhouden door Janssen-Cilag B.V. en Janssen-Cilag NV die als enige verantwoordelijk zijn voor de inhoud.
Laatst gewijzigd op: 26-10-2017